Vitamin C i kolagen

Vitamin C je prepoznat još početkom 18. veka kao esencijalni nutrijent u očuvanju opšteg zdravlja. Poznati škotski lekar i kapetan britanske Kraljevske mornarice, James Lind, zaslužan je za revolucionarno otkriće važnosti vitamina C u prevenciji skorbuta među mornarima. Primetivši da mornari koji su konzumirali citrusno voće poput limuna i narandže nisu patili od simptoma skorbuta (deficit vitamina C), za razliku od mornara koji su se hranili tradicionalnom brodskom hranom, postavio je temelje razumevanja vitamina C i njegove ključne uloge u održavanju zdravlja.

vitamin C, askorbinska kiselina, vitamin C i kolagen

Šta je Vitamin C?

Vitamin C spada u grupu vitamina koji se zbog svoje rastvorljivosti u vodi ne skladišti u organizmu. Poznat je i pod imenom askrobinska kiselina. Ime „askorbinska“ potiče od latinske reči „anti skorbutus,“ što ukazuje na njegovu ulogu u prevenciji skorbuta. Danas se zna da je vitamin C neophodan i ključnan nutrijent  za održavanje vitalnosti i pravilno funkcionisanje organizma. 

Uloge vitamina C

Značaj vitamina C potvrđuju njegove brojne uloge u ljudskom organizmu: 

Antioksidativna zaštita: 

Slobodni radikali nastaju dejstvom različitih faktora kojima je ljudski organizam svakodnevno izložen (stres, UV zračenje, aerozagađenje…). Kao nestabilni molekuli oni mogu oštetiti ćelijske strukture, uključujući i DNK, što može doprineti razvoju  kardiovaskularnih bolesti i kancera. Vitamin C vezivanjem za slobodne radikale neutrališe njihovo potencijalno štetno dejstvo i doprinosi očuvanju integriteta ćelija i tkiva u organizmu.

Vitamin C i sinteza kolagena

Kolagen je ključni protein koji čini osnovnu strukturu kože, kostiju, tetiva, hrskavice i krvnih sudova. U procesu sinteze kolagena vitamin C je od suštinskog značaja.  Kao kofaktor za enzime prolin hidroksilaze, askorbinska kiselina omogućava ovim enzimima da uspešno izvrše svoju ulogu u sintezi kolagena (hidroksilacija prolina i lizina, ključnih aminokiselina u kolagenu). Ova reakcija doprinosi stabilnosti i čvrstoći kolagena. Zato nimalo ne čudi podatak da kada se vitamin C kombinuje sa suplementima kolagena može poboljšati proces stvaranja i očuvanja kolagena u organizmu. 

Anti-ageing efekti

Brojna istraživanja su potvrdila da je vitamin C moćan saveznik u borni protiv starenja kože. Danas je zbog svojih svojstava neizostavan sastojak u formulacijama različitih kozmetičkih preparata. Posebno je drag kometičkoj industriji jer pokazuje značajan efekat u borbi protiv oskidativnog stresa, stimuliše sintezu kolagena i daje blistav ten (zahvaljujući smanjenju sinteze melanina, smanjuje hiperpigmentacije, kao i tamne fleke i staračke pege).
 

Podrška imunskom sistemu: 

Vitamin C jača imunološki sistem, i predtavlja glavnog saveznika u borbi protiv infekcija i ublažavanju upala. 

Povećanjem proizvodnje belih krvnih zrnaca, posebno neutrofila, limfocita i fagocita. Fagociti se definišu kao ćelije koje „jedu“ i uništavaju patogene. Vitamin C poboljšava sposobnost fagocita da apsorbuju i neutrališu mikroorganizme, čime značajno doprinosi odbrani organizma od bakterija, virusa i drugih patogena. Askorbinska kiselina podržava proizvodnju interferona, proteina koji igraju ključnu ulogu u antiviralnom odgovoru organizma. Regulacija nivoa zapaljeskih markera takođe zavisi od vitamina C, koji održava zdrav balans između zaštite organizma i prekomernog zapaljenja. 

Apsorpcija gvožđa: 

Gvožđe biljnog porekla (tzv. nehemsko gvožđe) predstavlja dominantan izvor gvožđa u vegetarijanskoj ishrani. Nehemsko gvožđe nije tako lako apsorbovati kao hemesko gvožđe (iz mesa). Tada uloga vitamina C u metabolizmu gvožđa dolazi do izražaja. Kada jedemo hranu koja sadrži gvožđe, vitamin C konvertuje gvožđe u rastvorljivu formu, poznatu kao trovalentno gvožđe, čineći ga pogodnijim za apsorpciju u crevima. Zatim, vitamin C povećava rastvorljivost gvožđa u vodi, olakšavajući mu prolazak kroz crevni zid i prelazak u krvotok. 

Za razliku od kalcijuma, koji može formirati nerastvorljive soli sa gvožđem, vitamin C ima suprotan efekat i zapravo poboljšava apsorpciju gvožđa i njegovu bioraspoloživost. Iz tog razloga kombinacija askorbinske kiseline i gvožđa može biti korisna i za osobe koje su podložne anemiji.

Regeneracija vitamina E

Često se kaže da vitamini C i E čine „vitaminski tandem“. Dokazano je da njihova kombinacija može pružiti snažniju antioksidativnu zaštitu od samostalnog delovanja svakog vitamina. Kada se vitamin E uključi u neutralizaciju slobodnih radikala, on prelazi u oksidovanu formu. Unutar ćelijskih membrana, gde se odigrava ovaj proces, askorbinska kiselina omogućava vraćanje oksidovanog vitamina E u njegovu aktivnu, antioksidativnu formu. Na taj način su ćelije dugotrajno zaštićene od štetnog dejstva oskidativnog stresa.

Vitamin C u ishrani 

Nije uvek jednostavno održati pravilnu i izbalansiranu ishranu. Ubrzan način života, brojne obaveze i izazovi svakodnevice mogu remetiti adekvatan unos neophodnih nutritijenata. U takvim situacijama treba razmisliti o suplementaciji vitamnom C. Suplementacija se obično preporučuje pušačima (zbog povećanog oksidativnog stresa), starijim osobama (smanjena apsorpcija i unos hrane), trudnicama i doiljama (zbog povećanih potreba), pacijentima nakon operacija i osobama sa smanjenim unosom voća i povrća. Ipak prioritet treba dati konzumaciji namirnica koje su prirodan izvor ovog vitamina: 
 
  • Paprika (Crvena)
  • Jagode
  • kupus
  • Pomorandže, limun i svi citrusi
  • Ananas
  • Brokoli
  • Mango

JAČANJE IMUNITETA PRIRODNO

IMMUNOGOL – budi u nama snagu oporavka

author avatar
Damjana

Podelite ako vam se dopalo:

3 Одговор

  1. Повратни пинг: Reumatoidni artritis – može da se pobedi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

savršeno balansirani optimalni suplementi

Kolagen Marina plus – najbolji hidrolizovani kolagen Naticol u preporučenoj dnevnoj dozi za lepu jedru kožu, sjajnu kosu i čvrste nokre

Orthogol gel

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

immunogol

Immunogol kapsule – za jačanja imuniteta, aktivatori imuniteta i imunomodulatori. Sadrže najbolje beta glukane i koenzima Q10 u sinergiji sa vitaminima D i C iz acerole.

Najpopularnije

Dragutinova društvene mreže

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Sadržaj
On Key

skorašnji članci

You cannot copy content of this page

kolagen
orthogol i immunogol dostupni online

poruči sa %

Pratite stranicu, očekujte novosti i povoljnosti