Vitamin A - više od suplementa

Vitamin A, poznat i kao retinol ili retinoična kiselina, igra brojne ključne uloge u očuvanju zdravlja i vitalnosti ljudskog organizma. Naziv retinol nedvosmisleno asocira na retinu i govori u prilog neophodnosti vitamina A za očuvanje dobrog vida. Važnost ovog vitamina prepoznata je i u mnogim drugim biološkim procesima, uključujući  jačanje imunološkog sistema, sintezu kolagena i podršku rastu i obnovi ćelija. Zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima istako se i kao zaštitinik ćelijske membrane, čime na još jedan način doprinosi imunskom sistemu. Jačanjem integriteta sluzokože i kožne barijere štiti organizam od različitih infekcija i zaraznih bolesti. 

vitamin A, retinol, retinoična kiselina

 

da li je vitamin A isto što i retinol?

Jako čestu dilemu pravi pitanje da li su vitamin A i retinol zapravo sinonimi. Dok je retinol stekao veliku slavu u kozmetičkoj industiji i vezuje se za negu kože i anti-ageing, termin vitamin A neretko je asociran sa jačanjem imuniteta i opštim zdravljem. Naime vitamin A je termin kojim se označava jedna grupa jedinjenja sličnih osobina kojima pripada i retinol. Dakle retinol predstavlja člana porodice vitamina A.  

 

retinol

Retinol je derivat vitamina A. Poznat je kao najbolji priljatelj, zdrave negovane i večno mlade kože. Opravdano preporuka mnogih dermatologa u lečenju blagih do umerenih oblika akni, čišćenju pora i smanjenju upalnih procesa. Tretman psorijaze takođe podrazumeva primenu retinola. Ipak najprimećenija uloga retinola jeste uklanjanje hiperpigmentacija na koži, kao što su fleke od sunca i staračke pege. 

Odabir oblika preparata retinola zavisi od induvidualnih potreba. Kozmetička industrija danas pruža sirok spektar opcija. Dok su kreme, losioni i serumi lako dostupni i popularni u svakodnevnoj upotrebi, zbog brze apsorpcije i moćne hidratacije, jači oblici retinola (tretionin) koriste se za tretiranje ozbiljnijih problema sa kožom i zahtevaju recept od dermatologa. Za terapiju akni dostupni su retinol patchevi koji omogućavaju njegovu selektivnu primenu na željeni deo kože.

Vitamin A – zdravstveni benefiti

1. Zdravlje očiju i dobar vid – bez vitamina A, vid pri smanjenom svetljenju ne bi bio moguć. Sinteza vidnog pigmenta rodopsina, koji omogućava tzv. noćni vid, direktno zavisi od vitamina A. Tako deficit retinola dovodi do „kokošijeg slepila“ tj niktalopije.
 
2. Sinteza kolagena– retinol i kolagen su opravdano nerazdvojan duo kada je reč o anti-ageingu i nezi kože. Primenjeni zajedno pružaju svoje maksimalne efekte, kontrolišu lučenje sebuma i amsnjuju rizik od pojave akni.
 
3. Podrška imunskom sistemu – podsticanjem stvaranja belih krvnih zrnaca, čini imunsku barijeru mnogostruko jačom u borbi protiv različitih infekcija. Sa druge strane održavanjem integriteta sluznica, ograničava prodor mnogim mikroorganizama kako preko pluća tj. iz vazduha tako i preko gastrointestinalnog trakta tj. patogena iz hrane. 
 
4. Reproduktivno zadravlje – kod žena vitamin A podržava normalan mestrualni ciklus i reguliše plodnost, dok kod muškaraca reguliše nivoe testosterona i produžava reproduktivni period
 
5. Prevencija srčanog udara – Vitamin A, posebno u obliku beta-karotena (provitamina A), koji se pretvara u aktivni vitamin A (retinol) u organizmu, ima antioksidativna svojstva. Kao takav pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala, koji su odgovorni za oštećenje zidova krvnih sudova i pokretanje procesa ateroskleroze, koja je najčešći faktor rizika za infarkt miokarda
 
 

Vitamin A u ishrani

Vitamin A karakteriše se epitetom esencijalan, jer predstavlja osnovno, životno važno jedinjenje koje ljudski organizam ne može samostalno da sintetiše. Stoga se mora unositi hranom. Poželjno je da se unosi u vidu beta karotena. Beta karoteni se označavaju i kao provitamini A jer se samo po potrebi pretvaraju u aktivan oblik vitamina A. Za razliku od njih vitamin A je liposolubilan, što mu omogućava deponovanje u organizmu, pa postoji rizik od posledica predoziranja. Kada ishrana iz bilo kog razloga ne pruža dovoljne količine vitamina A, potrebno je razmotriti suplementaciju. 

Namirnice bogate vitaminom A

Važno je naglasiti da određeni faktori mogu uticati na apsorpciju vitamina A. Tada ni pravilna ishrana ne može da obezbedi adekvatan unos ovog vitamina. Dok vitamini C, E, D i F, minerali kao što su cink i kalcijum ubrzavaju i olakšavaju apropciju vitamina A, aklohol, kofein i preteran unos gvožđa mogu je značajno smanjiti. 

Među namirnicama koje obiluju vitaminom A izdvajaju se: povrće kao što je šargarepa, slatki krompir- batat, bundeva, crvena paprika, dren i šipak . Među voćem, vitaminom A su najbogatiji mango, kajsija i kivi. Žuta boja je karakteristika koja se povezuje sa namirnicama bogatim beta karotenima. Pored biljnih izvora ovaj derivat retinoične kiseline može se naći i u namirnicama životinjskog porekla, kao što su goveđa jetra, mleko, puter i jaja (žumance). 

Način pripreme namirnica utiče na količinu vitamina A koji ostaje na raspolaganju za konzumaciju. Potrebno je znati da je vitamin A otporan na niske temperature, što znači da zamrznute namirnice, dostupne preko cele godine ne zaostaju za svežim. Međutim visoke temperature korišćene tokom kuvanja, sušenje i izlaganje svetlosti uništavaju vitamin A. 

hipovitaminoza

Najraniji simptom koji govori u prilog deficita vitamina A jeste oslabljen vid pri smanjenom osvetljenju tj. noćno slepilo. Ostali simptomi podrazumevaju slabljenje imunskog sistema, što se manifestuje čestim infekcijama. Gubitak apetita dodano ubrzava ovaj proces. Zatim narušavanje integriteta sluzokoža dovešće do suvoće očiju, svraba, crvenila ili iritacija. Promene na koži koje se mogu očekivati su suvoća, tačkaste iritacije, hiperkeratoza… Najozbiljnije posledice hipovitaminoze vitamina A su u dečijem uzrastu, kada  može imati ozbiljne posledice na rast, razvoj i imunološki sistem.
 

Hipervitaminoza 

Iako predstavlja neophodan mikronutrijent i ima brojne pozitivne efekte na zdravlje, preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračiti. Ništa manje štetna po zdravlje od hipovitaminoze nije ni hipervitaminoza vitamina A. Kako je vitamin A liposolubilan vitamin on se može deponovati u organizmu
 
Posledice hipervitaminoze vitamina A:
 
Problemi sa vidom: Paradoksalno, prekomerne količine vitamina A mogu izazvati zamagljen vid, suvoću očiju i iritaciju očiju.
 
Bolovi u kostima i zglobovima i povećan rizik od fraktura
 
Oštećenje jetre: što se manifestuje povećanjem jetre, bolovima u stomaku i drugim simptomima.
 
Gastrointestinalni problemi: Hipervitaminoza vitamina A može izazvati mučninu, povraćanje, bolove u stomaku i druge gastrointestinalne smetnje.
 
Neurološki simptomi: kao što su vrtoglavica, glavobolja i promene raspoloženja.
 
 
author avatar
Damjana

Podelite ako vam se dopalo:

Један одговор

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

savršeno balansirani optimalni suplementi

Kolagen Marina plus – najbolji hidrolizovani kolagen Naticol u preporučenoj dnevnoj dozi za lepu jedru kožu, sjajnu kosu i čvrste nokre

Orthogol gel

Orthogol gel – deluje protiv bola, ukočenosti i otoka. Sadrži najbolje od prirode za zglobove, hrskavice, tetive i mišiće.

Orthogol

Orthogol kapsule – za čuvanje i povratak pokreta. Sadrže idealno balansiranu kombinaciju najboljih sastojaka za zdravlje zglobova.

Omogućuju optimalan unos preporučenih materija za održavanje zdravlja zglobova.

immunogol

Immunogol kapsule – za jačanja imuniteta, aktivatori imuniteta i imunomodulatori. Sadrže najbolje beta glukane i koenzima Q10 u sinergiji sa vitaminima D i C iz acerole.

Najpopularnije

Dragutinova društvene mreže

Budite obavešteni

Prijavite se za naš newsletter

Bez spama, samo obaveštenje ao novim proizvodima i akcijama.

Sadržaj
On Key

skorašnji članci

You cannot copy content of this page

kolagen
orthogol i immunogol dostupni online

poruči sa %

Pratite stranicu, očekujte novosti i povoljnosti